Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα υψηλά πρόστιμα μείωσαν τη «μαύρη εργασία


Τα υψηλά πρόστιμα μείωσαν τη «μαύρη εργασία»Ο κίνδυνος της επιβολής του υψηλού προστίμου (10.550 ευρώ για κάθε ένα αδήλωτο απασχολούμενο) άρχισε να περιορίζει τη «μαύρη εργασία» η οποία από 40,5% που ήταν το Φεβρουάριο, μειώθηκε στο 11μηνο στο 32,72% καταγράφοντας, μάλιστα, στη διάρκεια του Νοεμβρίου το χαμηλότερο ποσοστό (20,6%).
Την πτωτική τάση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ που έγιναν έως τις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αρτεμις» με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (η οποία στερεί έσοδα άνω των 7 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τα Ταμεία). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου και ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής:
Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ελέγχθηκαν 19.916 επιχειρήσεις και σε σύνολο 67.726 εργαζομένων τους οποίους απασχολούσαν, οι ανασφάλιστοι – μη καταχωρημένοι στο ειδικό βιβλίο ήταν 22.161 (ποσοστό 32,72%). Από αυτούς οι 8.330 ήταν αλλοδαποί (ποσοστό 42,28% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων) και οι 13.831 Ελληνες (ποσοστό 28,8% σε σύνολο των 48.025 ημεδαπών). Τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστων και αδήλωτων εντοπίζονται στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security) και επιχειρήσεις φασόν.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία εφαρμογής του νέου προστίμου) έως τις 30 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις από τις οποίες σχεδόν η 1 στις 10 (οι 477, ποσοστό 9,18%) παράνομα απασχολούσε 742 αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 2,71% στο σύνολο των 27.425 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν). Το ποσοστό των αδήλωτων μεταξύ των ελλήνων εργαζομένων ήταν 2,26%, ενώ για τους αλλοδαπούς έφτασε το 6,20%
Με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων των Ταμείων και τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει έως 700 εκατ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή αντί να μειώσει τις κύριες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας έκλεισε και το τελευταίο «παράθυρο» παραβατικότητας καθιερώνοντας την τήρηση ειδικού βιβλίου στο οποίο πρέπει να αναγράφονται οι υπερωρίες και οι αλλαγές ωραρίου εργασίας πριν την πραγματοποίησή τους.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ 21,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Οι επιθεωρητές εργασίας και οι ελεγκτές του ΙΚΑ επέβαλαν συνολικά πρόστιμα ύψους 21,2 εκατ ευρώ για τους αδήλωτους και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους που εντόπισαν (13,56 εκατ ευρώ + 7,6 εκατ ευρώ, αντίστοιχα).
Οι έλεγχοι, με χθεσινή εντολή του νέου ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζή, θα συνεχιστούν και στη διάρκεια των εορτών με εστιασμένους ελέγχους σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς (Αράχοβα-Παρνασσός, Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν), Φαλακρό Δράμας, Λαϊλιάς Σερρών, Καστοριά, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πισοδέρι Φλώρινας, Σέλι, Τρία Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Καρπενήσι - Βελούχι, Λίμνη Πλαστήρα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Μαίναλο, Στεμνίτσα, Καλάβρυτα, Ζήρεια, Τρίκαλα Κορινθίας, Φαινεός, Μονεμβασιά, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ελάτη Τρικάλων, Περτούλι, Καλαμπάκα, Ελατοχώρι Πιερίας, Έδεσσα, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Παραλία Κατερίνης, Μακρυνίτσα, Πορταριά, Τσαγκαράδα, Χάνια Πηλίου).
Την πτωτική τάση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ που έγιναν έως τις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της επιχείρησης “Αρτεμις” με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, η οποία στερεί έσοδα άνω των 7 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τα Ταμεία.
Στο 20,6% μειώθηκαν το Νοέμβριο, από 40,5% το Φεβρουάριο οι αδήλωτοι εργαζόμενοι Επιβλήθηκαν πρόστιμα 21,2 εκατ. ευρώ
Γιώργος Γάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου